Nyheter

7 GODA VANOR

Ta befälet över dig och din tid. Skapa rutiner och goda vanor. 
 
Ledarskaps- och självhjälpsboken De 7 goda vanorna av författaren Stephen Covey har av Forbes utsetts till en av de tio främsta ledarskapsböckerna någonsin. 
 
1: Be Proactive – var proaktiv
2: Begin With the End in Mind – börja med slutet i sikte
3: Put First Things First – gör det viktigaste först
4: Think Win-Win – tänk vinna-vinna
5: Seek First to Understand, Then to Be Understood – försök förstå, sedan att bli förstådd
6: Synergize – skapa synergier
7: Sharpen the Saw – vässa sågen
 
 
1: Det är lätt att intala sig och tro att man utsätts för saker än att se att det vi gör är ett resultat av de val och beslut vi gör. Det är hur vi agerar och hanterar det som händer som är avgörande.
 
2: Fokus är på vilken person du vill vara, inte de yttre målen om rikedom och framgång.
 
3: När du verkligen vet vad som är viktigt för just dig, är det lättare att planera, prioritera och göra det som du vill åstadkomma och nå.
 
4: Vinna-vinna är att samarbeta, inte konkurrera. Dina framgångar behöver inte vinnas på bekostnad av någon annan. Det finns tillräckligt för alla.
 
5: När du lägger dina egna åsikter åt sidan för att genuint och nyfiket lyssna in och förstå vad som är viktigt för den personen, då känner sig hen förstådd och lyssnar på dig.
 
6: Vi är olika. Med gemensamma mål hittar vi nya lösningar tillsammans som är mycket bättre än de vi själva hade från början.
 
7: För att vara framgångsrik på det sätt som du vill och önskar, måste du lägga tid på att ”vässa sågen”. Det vill säga att du behöver ta hand om dig själv och fortsätta tillåta dig själv att utvecklas. Att ge dig själv rätt förutsättningar.
 
Varje vana bygger på de föregående vanorna. 
 
 
 
Källa: Stephen Covey, Ledarskaps- och självhjälpsboken De 7 goda vanorna.