Förhoppningsvis har du eller har haft möjlighet till några dagars vila och ledighet. Den senaste tidens oväntade händelser har på olika sätt drabbat oss alla. Det är några månader sedan vi för första gången fick höra om Corona och Covid-19. Vart tar tiden vägen? Den frågan ställer vi oss ganska ofta och den kommer väldigt gärna när vi har många ”måsten och bör” på vår agenda som vi borde hinna med under vår vakna tid.
Tid är något som förbryllar oss alla och oavsett olika vetenskapliga teorier om vad tid är, så upplever vi tidens gång. Ibland tycker vi att det går långsamt men oftast att det går alldeles för snabbt. Det är upp till oss själva hur vi vill påverka vår egen upplevelse av tiden. Vad vi vet är att vi alla har precis lika mycket tid och att vi varje dag får nya 24 timmar.
Vi måste sova för att hjärnan ska kunna städa
Det är mycket som vi vill hinna med under dygnets timmar. Den ska fördelas på familjen, vårt arbete, fritidssysselsättningar, tid att umgås, att motionera och att sova. Vi behöver sova för att vår hjärna ska få möjlighet att ”tvätta” bort avfall. Inget annat organ i kroppen bränner så mycket energi som hjärnan. Den står för 2 procent av vår kroppsvikt, men slukar mer än 20 procent av de kalorier som vi stoppar i oss. Hjärnans biologiska höga tempo producerar även massor av avfall som den själv får göra sig av med. Det görs när vi sover. ”Hjärnans arbetsuppgifter skiljer sig åt som dag och natt”. – ”Det är som att ordna en fest. Du kan antingen underhålla gästerna eller städa huset, men du klarar inte att göra båda sakerna samtidigt”. Maiken Needergard, professor i neruovetenskap. Fysisk aktivitet under vår vakna tid hjälper ”tvättmaskinen” att tvätta och skölja bort avfall när vi sover.
Fördela din tid
Hur fördelar du din tid? Stanna upp och reflektera över om du ger de områden som du behöver för att må bra, den uppmärksamhet som de borde få? Exempel kan vara: Hälsa, ekonomi, familj, vänner, fritid, egentid, mental och intellektuell utveckling.
Själv så har jag lovat mig att ge motion och hälsa ett extra stort fokus. Det här är inget som kommer till mig genom att sitta still, utan jag får allt dra på mig träningskläderna och ge mig ut i motionsspåret. Allt för mitt egen välbefinnande och ge hjärnans ”tvättmaskin” goda förutsättningar.
Vi möts snart igen! //Catarina
Källa: Modern psykologi nr 11/2016